Harira, Marokkaanse ramadansoep

 

Harira staat bij vele moslimgezinnen op het menu tijdens de ramadan. MyFamily-collega Najiha was zo lief om haar recept van deze Marokkaanse tomatensoep met kikkererwten te delen. Probeer het zeker eens uit!

 

Geen ramadan zonder harira!

Deze rijkgevulde tomatensoep met kikkererwten bevat allerlei belangrijke stoffen die je lichaam nodig heeft na een dag vasten. Ik maak hem elke ramadan opnieuw en wissel af met andere soepen. Maar harira blijft dé favoriet. Dit recept bevat geen zakjes tomatensoep zoals sommige andere recepten. Zo vind ik deze soep het lekkerst! Maar over smaken valt niet te twisten, dus maak harira vooral op de wijze die jij verkiest.

Buiten de ramadan smaakt deze maaltijdsoep uiteraard evengoed. Serveer het dan met een lekker hapje erbij of voor de lunch. Harira past ook als voorgerecht. Het is een goedgevulde soep, dus voorzie dan een licht hoofdgerecht. 😉

Ingrediënten voor 6 borden soep

  • 5 ontvelde tomaten
  • 1 grote ui
  • 1 blikje tomatenpuree
  • 1 kommetje geweekte kikkererwten
  • 200 gr lams- of kalfsvlees in blokjes
  • 2 l water
  • 2 el bloem
  • Vermicelli (hoeveelheid naar keuze)
  • Klein bosje bladselderij
  • Paar takjes peterselie en koriander
  • 1 el ras el hanout (Marokkaans kruidenmengsel)
  • 1 tl gember
  • 1 tl kurkuma
  • 2 tl zout
  • 1,5 tl zwarte peper
  • 1/2 tl kaneel

Bereiding

  • Bak de vleesblokjes in wat olie.
  • Maal in een blender de ontvelde tomaten en ui met de peterselie en bladselderij fijn. Voeg dit toe aan het vlees, doe de kruiden erbij en bak mee. Doe er daarna de tomatenpuree bij. Vul de blender met 1 liter water en giet dit samen met de restjes van het mengsel mee in de pan. Doe er nadien nog een halve liter water bij. Breng alles aan de kook en laat dit 1 tot 1,5 uur koken op een laag vuur.
  • Voeg de kikkererwten toe en laat de soep dan nog een half uurtje goed doorkoken.
  • Daarna binden we de soep met bloem. Doe 2 el bloem in een kom en voeg een halve liter koud water toe terwijl je goed blijft roeren. Meng tot je geen klonters meer ziet en giet het dan al roerend bij de soep zodat die niet klontert. Laat dit nog eens 20 minuten op het vuur staan.
  • Doe er ten slotte de vermicelli bij en laat gedurende 5 tot 10 minuten garen.


Bsaha!
Smakelijk!