“Onze kinderen het beste meegeven van beide culturen”

 

 

In het huis van Max en Natalia weerklinkt zowel Spaans als Nederlands. Een mix die heel natuurlijk aanvoelt voor het gezin dat in 2018 van Colombia naar België verhuisde. De elfjarige Isabella stak mee de oceaan over en kreeg intussen een broertje. En binnenkort komt er nog een zusje bij. “Alle opties liggen altijd open bij ons.”

 

 


Elk gezin is anders! Maar één ding hebben ze allemaal gemeen: ze willen een veilig en warm nest creëren voor kinderen. In deze reeks portretteren we gezinnen, vóór en achter hun gevel.

Wie is wie?

  • Max: 37 jaar, is contentcreator
  • Natalia: 36 jaar, studeerde rechten en geeft pianoles
  • Isabella: 11 jaar, woont sinds haar zevende in België
  • Thiago: 1,5 jaar en geboren in België
  • Vijfde gezinslid op komst

 

“Al snel spraken we de taal van de liefde”

Max – geboren en getogen in Gent – doorkruiste tussen 2008 en 2013 Zuid-Amerika met de rugzak. “Met het plan om nadien te gaan wonen en werken op de plek die me het meest beviel”, legt hij uit. “Na verschillende reizen bleek dat Medellín in Colombia te zijn. Ik gaf er privéles Engels en Natalia was een van mijn studenten. Veel Engels heb ik haar uiteindelijk niet geleerd, want al snel spraken we de taal van de liefde. (lacht)”

“Natalia werkte toen aan een universiteit van Medellín. Mede dankzij haar werd ik er directeur van het talencentrum. Daarna werkte ik nog even op een middelbare school. Tot we ervoor kozen om naar België te verhuizen. In juni 2018 stapten we op het vliegtuig.”

 

“Max werd meteen vaderfiguur voor Isabella”

Cruciaal in dit verhaal is dat Natalia niet alleen was toen ze Max leerde kennen in 2015. Haar dochter Isabella – toen vier – heeft haar natuurlijke vader nooit gekend. “Max werd dus snel haar vaderfiguur”, vertelt Natalia. “Tot dan namen mijn broer – en bij uitbreiding mijn hele familie – die rol op zich.”

Isabella en het aanwakkerende verlangen naar een tweede kindje waren bepalend in de beslissing om naar België te verhuizen. Max: “Colombia is voor een kind een mooi land om op te groeien, maar zorg en sociale voorzieningen zijn er privaat. Je betaalt er dus veel voor. Een systeem zoals het Groeipakket kennen ze daar bovendien niet.”

 

“Isabella meteen ondergedompeld”

Isabella startte snel na haar aankomst in België op een kleine school in de rand van Gent. “We hadden ook voor een grote stadsschool kunnen kiezen die meer ervaring heeft met anderstalige kinderen”, legt Max uit, “maar we wilden Isabella meteen onderdompelen in de buurt en taal.”

“Daarom stuurden we haar ook naar de lokale scouts en intussen volgt ze dans-, viool- en paardrijles. Na vier maanden sprak Isabella al een aardig mondje Nederlands, vier jaar later hoor je amper dat ze de taal pas vanaf haar zevende gebruikt. Ze raakte al bij al snel geïntegreerd.”

 

5 snelle vragen en antwoorden

  • Gerecht van het huis? Taco’s.
  • Wat smaakt beter in Colombia? Fruit.
  • Het moeilijkste aan het Nederlands? Klanken zoals de ‘u’.
  • Dé gezinsplek thuis? De tuin.
  • Favoriete gezinsactiviteit? Wandelen en fietsen.

“Familiegevoel is grootste verschil”

Ook Natalia wou zich zo snel mogelijk inburgeren. “Vooral mijn familie achterlaten was moeilijk”, bekent ze. “Het familiegevoel is trouwens een groot cultureel verschil tussen Colombia en België. In mijn thuisland zijn familie en vrienden heilig, hier zijn mensen meer gericht op hun eigen gezin en huis. Het is in België niet zo simpel om je in een nieuwe groep te integreren.”

Natalia is advocaat van opleiding. “Maar in België is het rechtssysteem totaal anders”, vertelt ze. “Mijn Colombiaanse masterdiploma werd hier gelijkgesteld met een bachelor. Via een beroepsinlevingsstage bij de juridische dienst van Toerisme Vlaanderen probeer ik me een weg te banen naar de arbeidsmarkt. Ik volgde ook intensief lessen Nederlands. Maar toen brak corona uit, startten we met onze verbouwingen en kwam Thiago. Een geluk dat Max een stabiele job heeft en dat ik wat bijverdien als pianolerares.”

 

“Eerste woordje van Thiago was ‘wawa’”

Sinds anderhalf jaar heeft Isabella er dus een broertje bij. “Thiago heeft de dubbele nationaliteit”, legt Max uit. “Dat is handiger om te reizen naar Colombia. We proberen jaarlijks een maand naar daar te gaan. Mocht daar bijvoorbeeld iets gebeuren met Thiago, dan kunnen we hem met zijn Colombiaanse paspoort makkelijker laten opnemen in een ziekenhuis.”

“De dubbele nationaliteit heeft bovendien een emotionele waarde voor Natalia en haar familie. Thiago heeft ook een dubbele achternaam, zoals dat in Colombia de gewoonte is. We willen onze kinderen het beste meegeven van beide culturen. Zo spreekt Natalia thuis Spaans met de kinderen en ik Nederlands. Het resultaat is wel dat Thiago’s eerste woordje ‘wawa’ is, een combinatie van ‘water’ en ‘agua’. (lacht)”

 

 

Elk gezin is anders, maar allemaal hebben ze hetzelfde doel: een veilige en warme omgeving creëren voor hun kinderen. My Family helpt hen graag door het Groeipakket vlot, stipt en correct uit te betalen. Word jij ook een deel van onze familie? Vraag vandaag nog je Groeipakket aan.