Doorkomen van eerste tandjes

 

 

Wanneer je baby zo’n half jaar oud is komen de eerste tandjes. Dat gaat gepaard met jeukend tandvlees, minder eten en drinken of zelfs koorts. Hoe help je die ongemakken te verlichten?

 


Op welke leeftijd komen de eerste tandjes?

De gemiddelde leeftijd waarop kinderen hun eerste tandjes krijgen ligt op 6 maanden. Enkele maanden vroeger of later is echter ook mogelijk. Na 2 à 3 jaar is het melkgebit volledig. Omdat de mond van een kind kleiner is dan van een volwassene heeft een kindergebit minder tanden, namelijk 20 in plaats van 28 à 32.

Het doorkomen van tandjes verloopt bovendien via een vast schema. Het start met de twee snijtanden onderaan. Daar zie je één of twee witte puntjes opduiken in het tandvlees. Dan volgen de andere snijtanden. Die zijn er alle 8 tegen de leeftijd van ongeveer 1 jaar. Vervolgens komt de rest.

 

Hoe merk je dat er tandjes aankomen?

Niet elke baby heeft evenveel last van doorkomende tandjes. Sommigen hebben veel klachten, die weken of zelfs maanden aanslepen, terwijl er bij anderen niets te merken valt. Voel je een harde knobbel in het tandvlees? Dan is het waarschijnlijk zover!

Andere zaken die kunnen wijzen op tandjes zijn een verhoging van de hoeveelheid speeksel, alles in de mond willen steken, last met eten, drinken of slapen en hangerig zijn. Soms hebben kindjes zelfs koorts. 

 

Hoe verlicht je de pijn?

Je baby moet wennen aan het nieuwe gevoel en ontdekt de ervaring van ergens op te kauwen. Om de pijn te verzachten kan je voorzichtig het tandvlees masseren, maar meestal vallen vooral gekoelde voorwerpen om op te kauwen in de smaak. Zo zijn er bijvoorbeeld koelbijtringen te koop. Die geven genoeg tegendruk bij het kauwen, wat baby’s fijn vinden.

Uiteraard kan je ook zelf aan de slag. Onderstaande video toont je vier makkelijk te maken pijnbestrijders!

 

 

  1. Neem een proper slabbetje en smeer er enkele lepels appelmoes op. Leg dit opgerold in de diepvriezer. Na enkele uren haal je het eruit. Door je baby erop te laten zuigen zal de pijn verlichten.
  2. Gebruik vormen van ijsblokjes om mini-ijslolly’s te maken. Die vul je met ongesuikerd fruitsap en stop je voor enkele uren in de diepvriezer. Goedkope waterijsjes in een handomdraai!
  3. Ook banaanschijfjes kan je invriezen. Snij een banaan in stukken, steek ze in een diepvrieszakje, bevriezen en sabbelen maar.
  4. Maak bevroren tutjes. Vul opnieuw ijsblokvormpjes, maar ditmaal met babymelk, steek er een tutje in en in de diepvries ermee. Het perfecte slaapmutsje voor een baby met tandpijn.

Wat als de pijn blijft?

Helaas is het niet altijd duidelijk of de symptomen van je baby effectief het gevolg zijn van tandpijn. Zo kunnen koorts, veel wenen en slecht slapen verschillende redenen hebben. Wanneer je baby drie dagen of langer koorts maakt, contacteer dan je huisarts. Die vertelt je of je je zorgen moet maken.

Daarnaast kan je arts ook advies geven over het gebruik van eventuele medicatie. Zo kunnen pijnverzachtende gel of druppels verlichtend werken, net zoals een zetpil met paracetamol.


Wil je meer van dit soort slimme hacks?
Neem dan een kijkje op ons YouTubekanaal!