Waarom een vooronderzoek zo belangrijk is

1. Het zwangerschapsvooronderzoek laat meteen toe je gewichtbloeddruk en algemeneconditie na te gaan. Dat is nodig om tijdens en na de zwangerschap een vergelijking te kunnen maken.

2. Het vooronderzoek is ook een perfect moment om na te gaan of je vaccinatiestatus in orde is. Rubella (rodehond) bijvoorbeeld, is een eerder banale kinderziekte, maar als je het als aanstaande moeder oploopt tijdens de eerste vier maanden van de zwangerschap, dan bestaat er een ernstige kans op afwijkingen bij de foetus. Tegenwoordig is gelukkig zo goed als iedereen in Vlaanderen en Nederland als kind gevaccineerd tegen die ziekte. Door de globalisering zijn er echter meer en meer vrouwen uit landen waar de vaccinatieprogramma’s minder goed zijn ingeburgerd en die mogelijk niet beschermd zijn. Voor je zwanger bent, zal men nagaan of je beschermd bent tegen rubella. Meestal is dat het geval. Maar ben je niet beschermd, dan is vaccinatie het beste idee. In tegenstelling tot bijvoorbeeld het griepvaccin gaat het hier om een vaccin met levende virussen. Dus opgelet, je moet dan ook drie maanden wachten met zwanger worden.

zwangere vrouw in zomerzon MyFamily

3. Toxoplasmose, een parasitaire infectieziekte met de kat als hoofdgastheer, is een andere infectieziekte waarover veel gesproken wordt. Misschien ben je hier al tegen beschermd; zo niet, dan kunnen eenvoudige maatregelen helpen om het te voorkomen.

4. Hetzelfde kan gezegd worden over cytomegalie, een virale infectieziekte. Ook hier kunnen eenvoudige preventieve maatregelen je heel veel stress besparen.

Vrouw toont zwangere buik

5. Een ander, heel belangrijk aspect van het vooronderzoek is dat je toestaat het exacte begin van de zwangerschap teachterhalen, zodra het zover is. Men bepaalt dan wanneer je laatste menstruatie was en daaruit kan de dokter afleiden hoe ver je bent als je dan uiteindelijk zwanger bent. Als je het begin kent, kan je veel gemakkelijker een juiste schatting maken van de bevallingsdatum en zwangerschapsduur. Zonder die juiste duur te kennen kom je veel minder te weten uit het medisch onderzoek; op vier maanden worden er andere parameters verwacht dan bijvoorbeeld op zes maanden.

Checklist: veilig zwanger worden doe je zo

Uiteraard moet je eerst ook nog zwanger worden en dat is iets wat niet afgedwongen kan worden. Maar het helpt wel om op een paar eenvoudige dingen te letten:

  • Leef zo gezond mogelijk.
  • Zorg ervoor dat je voeding evenwichtig genoeg is en voldoende foliumzuur bevat of neem een supplement ervan in om het risico op een kind met een open rug te verminderen.
  • Vermijd toxische stoffen via roken, drugs en alcohol.

Hoeveel foliumzuur heb je nodig?

Bladgroenten, koolsoorten, volkorenproducten, kaas, eieren en citrusvruchten bevatten veel foliumzuur. Jammer genoeg is foliumzuur een erg onstabiele vitamine die gemakkelijk wordt afgebroken tijdens het koken van de voeding. Als je echt van plan bent om zwanger te worden, dan neem je het best dagelijks een supplement van 0,4 milligram in zodra je stopt met contraceptie en blijf je het supplement de eerste drie maanden van de zwangerschap innemen.

 

Op de hoogte blijven over MyFamily? Meld je aan: