Ook kinderen die instromen zijn gelijk

Heeft je kind een tijdje geen recht gehad op Groeipakket of kinderbijslag, bijvoorbeeld omdat het in een andere uithoek van de wereld woonde? En verblijft het na 1 januari 2019 opnieuw in het land? Dan heb je voor je spruit eveneens recht op dit basisbedrag van 163,20 euro per maand.

Bijvoorbeeld
Het zoontje van Kim verbleef een tijdje bij de grootouders in China. Daar bestond geen recht op Groeipakket of kinderbijslag. Sinds 7 februari 2019 woont Kim opnieuw bij haar mama, waardoor Kim vanaf 1 februari 2019 elke maand € 163,20 krijgt per maand.

Tip: kwamen je kinderen ter wereld vóór 1 januari 2019? Bereken dan zelf hoeveel je krijgt met onze handige Groeipakket calculator.

Aansluiten MyFamily vrouw wereldbol

Wanneer heb je recht op het basisbedrag?

Woont je kind in Vlaanderen?
Heeft het de Belgische nationaliteit, of mag het in België verblijven?
Dan heb je recht op Groeipakket.

Dat is soms ook het geval als je kind in het buitenland verblijft. Wanneer precies? Dat lees je hier.

Tot welke leeftijd heeft je kind recht op het basisbedrag?

Simpel: tot en met de maand waarin je kind 18 kaarsjes uitblaast krijg je het basisbedrag. Dat recht is onvoorwaardelijk. Dit betekent dat werk, studies en inkomen geen rol spelen.

Heeft je kind speciale ondersteuning nodig? Dan geldt dit onvoorwaardelijke recht zelfs tot en met de maand van de 21ste verjaardag.

Je kind kan het basisbedrag krijgen tot de uiterste leeftijdsgrens van 25 lentes. Dan moet je – als student of schoolverlater – aan bepaalde voorwaarden voldoen. Ben je niet zeker van je zaak? Eén adres: je Groeipakketcoach.

Hoe krijg je het basisbedrag?

Heel eenvoudig: je selecteert een uitbetaler die – zoals de naam al zegt – je Groeipakket zal uitbetalen. Je kan vast al raden dat je met MyFamily een prima keuze maakt. En wel om deze redenen:

1. MyFamily maakt het jou gemakkelijk.

Wij nemen de vaak ingewikkelde administratie van jouw schouders. Gewoon even klikken, en onze Groeipakketcoaches doen het werk voor jou.

2. Met onze handige tools krijg jij altijd het Groeipakket waar je recht op hebt.

Bij MyFamily willen we één grote familie zijn. Daarom heten we jou welkom met open armen.

Aansluiten bij MyFamily

Wie krijgt het basisbedrag?

Dat hangt af van je officiële gezinssamenstelling. Op basis daarvan betalen onze Groeipakketcoaches het basisbedrag uit aan:

  • beide ouders. Zij zijn samen de begunstigde, en kiezen op welke bankrekening het basisbedrag terecht komt. Ook als ze niet samen wonen.
  • of de jongste ouder wanneer vader en moeder het niet eens raken.
  • of de opvoeder(s) als het kind niet bij één van de ouders woont.
  • of de jongere zelf als hij of zij alleen leeft, gehuwd is of zelf kinderen heeft.

Komt jouw werkelijke situatie niet overeen met je officiële gezinssamenstelling in het Rijksregister? Of heb je nog andere vragen? Onze Groeipakketcoaches luisteren graag naar jou.

Kan je geen bankrekening openen of een cheque innen, bijvoorbeeld omdat je jouw identiteit onvoldoende kan bewijzen? Duid dan iemand aan om het Groeipakket in jouw naam te ontvangen, zoals je partner, een familielid of een vriend. Je kan daarvoor ook een openbare instelling kiezen, of een vereniging met sociaal oogmerk, zoals een begeleider van het OCMW. Onze Groeipakketcoaches weten er alles over. Klop gerust aan hun deur.

Wanneer wordt je basisbedrag uitbetaald?

MyFamily betaalt jouw Groeipakket telkens op de 8ste van de volgende maand.

Jouw centen van mei storten we op 8 juni, het bedrag van juni op 8 juli en ga zo maar door. Valt de 8ste van de maand op een feestdag of in het weekend? Dan betalen we zelfs vroeger: de laatste werkdag vóór de 8ste.

Heb je recht op Groeipakket uit het verleden? Die betaalt MyFamily zo snel mogelijk. Dat doen we met terugwerkende kracht, tot 5 jaar geleden.

Een voorbeeld:
Het zoontje van Kim, weet je nog? Stel dat de jongen op 14 maart terugkeerde uit China. En dat mama op 10 mei Groeipakket aanvraagt voor haar spruit. MyFamily regelt onmiddellijk het Groeipakket voor de maanden maart en april. Omdat 8 juni een zaterdag is, betalen wij de maand mei op vrijdag 7 juni. Mama Kim krijgt verder elke maand het Groeipakket.

Selectieve participatietoeslag man met cijfers

Betaalkalender

Maand Dag van betaling
Juni 2019 8 juli 2019
Juli 2019 8 augustus 2019
Augustus 2019 6 september 2019
September 2019 8 oktober 2019
Oktober 2019 8 november 2019
November 2019 6 december 2019
December 2019 8 januari 2020
  • Je begrijpt dat MyFamily enkele dagen nodig heeft om een nieuwe aanvraag te verwerken. Hoe hard we ook ons best doen, een aanvraag die op de 7de van de maand binnenkomt, kunnen we onmogelijk de dag erna uitbetalen. Maar je mag echt op beide oren slapen: MyFamily betaalt je toeslag uit zodra dat kan, en dat met terugwerkende kracht indien nodig
  • De kinderopvangtoeslag krijg je op de 20ste van de maand nadien. Gaat je kind bijvoorbeeld in maart naar de crèche? Dan krijg jij de kinderopvangtoeslag van die maand op 20 april. Valt die dag in het weekend of op een feestdag? Dan betaalt MyFamily op de eerstvolgende werkdag.
  • De universele participatietoeslag krijg je op 8 augustus, samen met je Groeipakket.

Van schoolpremie naar universele participatietoeslag

Wat een moeilijk woord, de universele participatietoeslag, voor een eenvoudig principe: de schoolbonus. De wetgever spreekt over “universeel”, omdat alle kinderen deze toeslag krijgen, ongeacht of zij al dan niet studeren. Je hebt recht op de universele participatietoeslag als je recht hebt op Groeipakket in de maand juli. Ten allerlaatste op 8 augustus krijg je dan beide bedragen samen: je Groeipakket + je universele participatietoeslag.

Wat ook mooi meegenomen is: MyFamily betaalt deze bonus helemaal automatisch uit. Je hoeft dus zelf geen vinger uit te steken. Het bedrag hangt af van de leeftijd van je spruiten:

0 tot 4 jaar € 20,40
5 tot 11 jaar € 35,70
12 tot 17 jaar € 51,00
18 tot 24 jaar € 62,20

Welke andere toeslagen kan je nog krijgen?

Je krijgt altijd een Groeipakket op maat van je gezin. Daarom krijg je – indien nodig – nog andere toeslagen bovenop je maandelijkse basisbedrag van € 163,20 en je jaarlijkse universele participatietoeslag.

Je hoeft zelf niets te doen om deze toeslagen te krijgen. Het onderzoek gebeurt helemaal automatisch. MyFamily zorgt er vervolgens voor dat jij de steun ontvangt waar jij recht op hebt.

Ontdek alle toeslagen

Wil je meer informatie over het basisbedrag? Onze Groeipakketcoaches geven je graag meer uitleg.

Contacteer onze groeipakketcoaches

Op de hoogte blijven over MyFamily? Meld je aan: