Ook kinderen die instromen zijn gelijk

Heeft je kind een tijdje geen recht gehad op Groeipakket (of kinderbijslag), bijvoorbeeld omdat het in een andere uithoek van de wereld woonde? En verblijft het na 1 januari 2019 opnieuw in het land? Dan heb je voor je spruit eveneens recht op dit basisbedrag van 166,46 euro per maand.

Voorbeeld
Lukas, het zoontje van Kim, verbleef een tijdje bij de grootouders in China. Daar bestond geen recht op Groeipakket of kinderbijslag. Sinds 7 februari 2019 woont Lukas opnieuw bij Kim. Daardoor krijgt Kim vanaf 1 februari 2019 elke maand € 166,46.

Tip: kwamen je kinderen ter wereld vóór 1 januari 2019? Bereken dan zelf hoeveel je krijgt met onze handige Groeipakket calculator.

Aansluiten MyFamily vrouw wereldbol

Wanneer heb je recht op het basisbedrag?

Woont je kind in Vlaanderen? Heeft het de Belgische nationaliteit, of mag het in België verblijven?
Dan heb je recht op Groeipakket.

Dat is soms ook het geval als je kind in het buitenland verblijft. Wanneer precies? Dat lees je hier.

Tot welke leeftijd heeft je kind recht op het basisbedrag?

Simpel: tot en met de maand waarin je kind 18 kaarsjes uitblaast krijg je het basisbedrag. Dat recht is onvoorwaardelijk. Dit betekent dat werk, studies en inkomen geen rol spelen.

Heeft je kind speciale ondersteuning nodig? Dan geldt dit onvoorwaardelijke recht tot en met de maand van de 21ste verjaardag.

Je kind kan het basisbedrag krijgen tot de uiterste leeftijdsgrens van 25 lentes. Je student of schoolverlater moet dan wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. Ben je niet zeker van je zaak? Eén adres: je Groeipakketcoach.

Hoe krijg je het basisbedrag?

Dat is ook heel eenvoudig: je selecteert een uitbetaler die – zoals de naam al zegt – je Groeipakket zal uitbetalen. Je kan vast al raden dat je met MyFamily een prima keuze maakt. En wel om deze redenen:

 • MyFamily maakt het jou gemakkelijk. Wij nemen de vaak ingewikkelde administratie van jouw schouders. Gewoon even klikken, en onze Groeipakketcoaches doen het werk voor jou.
 • Met onze handige tools krijg je altijd het Groeipakket waar je recht op hebt:
  1. Bereken hoeveel Groeipakket je zal ontvangen met de Groeipakket Calculator
  2. De Groeipakket Checker gaat voor jou na of elke betaling overeenstemt met je gezinssituatie
  3. Het KindKompas becijfert tot op de euro welke kosten jouw kind met zich meebrengt en welke financiële hulpmiddelen of voordelen er zijn die je helpen met je kroost.
  4. Je steekt heel wat op van onze blogs, posts, video’s en gratis Groeipakketkrant.

Bij MyFamily willen we één grote familie zijn. Daarom heten we jou welkom met open armen.

Aansluiten bij MyFamily

Wie krijgt het basisbedrag?

Dat hangt af van je officiële gezinssamenstelling. Op basis daarvan betalen onze Groeipakketcoaches het basisbedrag aan:

 • beide ouders. Zij zijn samen de begunstigde, en kiezen op welke bankrekening het basisbedrag terecht komt. Ook als ze niet samen wonen;
 • of: de jongste ouder wanneer vader en moeder het niet eens raken;
 • of: de opvoeder(s) als het kind niet bij één van de ouders woont;
 • of: de jongere zelf als hij of zij alleen leeft, gehuwd is of zelf kinderen heeft.

Komt je werkelijke situatie niet overeen met je officiële gezinssamenstelling in het Rijksregister? Of heb je andere vragen? Onze Groeipakketcoaches luisteren graag naar jou.

Kan je geen bankrekening openen of een cheque innen, bijvoorbeeld omdat je jouw identiteit onvoldoende kan bewijzen? Duid dan iemand aan om het Groeipakket in jouw naam te ontvangen, zoals je partner, een familielid of een vriend. Je kan daarvoor ook een openbare instelling kiezen, of een vereniging met sociaal oogmerk, zoals een begeleider van het OCMW. Onze Groeipakketcoaches weten er alles over. Klop gerust aan hun deur.

Wanneer ontvang je het basisbedrag?

MyFamily betaalt jouw Groeipakket telkens op de 8ste van de volgende maand.

Jouw centen van mei storten we op 8 juni, het bedrag van juni op 8 juli enzovoort. Valt de 8ste van de maand op een feestdag of in het weekend? Dan betalen we zelfs vroeger: de laatste werkdag vóór de 8ste.

Heb je recht op Groeipakket uit het verleden? Die betaalt MyFamily zo snel mogelijk. Dat doen we met terugwerkende kracht, tot 5 jaar geleden.

Voorbeeld
Lukas, het zoontje van Kim, weet je nog? Stel dat Lukas op 14 maart terugkeerde uit China. En dat Kim op 10 mei Groeipakket aanvraagt voor haar spruit. MyFamily regelt onmiddellijk het Groeipakket voor de maanden maart en april. Omdat 8 juni een zaterdag is, betalen wij de maand mei op vrijdag 7 juni. Kim krijgt verder elke maand het Groeipakket.

Selectieve participatietoeslag man met cijfers_Hoger onderwijs

Betaalkalender 2020

Maand Dag van betaling 
Januari 2020 7 februari 2020
Februari 2020 6 maart 2020
Maart 2020 8 april 2020
April 2020 8 mei 2020
Mei 2020 8 juni 2020
Juni 2020 8 juli 2020
Juli 2020 7 augustus 2020
Augustus 2020 8 september 2020
September 2020 8 oktober 2020
Augustus 2020 6 november 2020
November 2020 8 december 2020
December 2020 8 januari 2021
 • Je begrijpt dat MyFamily enkele dagen nodig heeft om een nieuwe aanvraag te verwerken. Hoe hard we ook ons best doen, een aanvraag die op de 7de van de maand binnenkomt, kunnen we onmogelijk de dag erna uitbetalen. Maar je mag echt op beide oren slapen: wij betalen je toeslag uit zodra dat kan, en dat met terugwerkende kracht indien nodig.
 • De kinderopvangtoeslag krijg je op de 20ste van de maand daarna. Gaat je kind bijvoorbeeld in maart naar de crèche? Dan krijg jij de kinderopvangtoeslag van maart op 20 april. Valt die dag in het weekend of op een feestdag? Dan betaalt MyFamily op de eerstvolgende werkdag.
 • De universele participatietoeslag krijg je in het najaar, samen met je Groeipakket.

Van schoolpremie naar universele participatietoeslag

De universele participatietoeslag. Een moeilijk woord voor een eenvoudig principe: de schoolbonus. De wetgever spreekt over “universeel”, omdat alle kinderen deze toeslag krijgen, ongeacht of zij al dan niet studeren. Je hebt recht op de schoolbonus als je recht hebt op Groeipakket in de maand juli. Ten laatste op 8 augustus krijg je dan beide bedragen samen: je maandelijks Groeipakket en je schoolbonus.

Mooi meegenomen: MyFamily betaalt deze bonus helemaal automatisch uit. Je hoeft dus zelf geen vinger uit te steken. Het bedrag hangt af van de leeftijd van je spruiten:

0 tot 4 jaar € 20,81
5 tot 11 jaar € 36,41
12 tot 17 jaar € 52,02
18 tot 24 jaar € 62,42

Welke andere toeslagen kan je nog krijgen?

Je krijgt altijd een Groeipakket op maat van je gezin. Daarom krijg je – indien nodig – nog andere toeslagen bovenop je maandelijkse basisbedrag van € 166,46 en je jaarlijkse schoolbonus.

Je moet zelf niets doen om deze toeslagen te krijgen. Het onderzoek gebeurt helemaal automatisch. Daarna zorgt MyFamily ervoor dat jij de steun ontvangt waar je recht op hebt.

Ontdek alle toeslagen

Wil je meer informatie over het basisbedrag? Onze Groeipakketcoaches geven je graag meer uitleg.

Contacteer onze groeipakketcoaches

Op de hoogte blijven over MyFamily? Meld je aan: