Alleen wonen: Wie krijgt het Groeipakket?

Gaat je kind binnenkort alleen wonen? Dat zorgt wellicht voor een heleboel vragen. Wat moet je in orde brengen en heb je nog recht op een Groeipakket? Lees hier alle to do’s zodat je kroost niets tekortkomt wanneer ze het ouderlijke nest uitvliegen

 

 

Alleen gaan wonen, wat betekent dat eigenlijk?

We spreken pas echt over alleen gaan wonen wanneer je een nieuw adres opgeeft bij de gemeente. Gaat je kind op kot, maar verandert het officieel adres niet? Dan woont je oogappel nog niet alleen. Verandert de domicilie (hoofdverblijfplaats) van je kind? Laat het ons zeker weten. Dat heeft immers een impact op je Groeipakket.

 

 

Wat zijn de gevolgen voor het Groeipakket als mijn kind zelfstandig gaat wonen?

Is je kind jonger dan 25 jaar en staat hij of zij binnenkort op eigen benen? Dan ontvangt de jongere zelf het Groeipakket als die:

  • gehuwd is;
  • zelf mama of papa is geworden;
  • ontvoogd is;
  • ouder dan 16 jaar is en gaat alleen wonen.

 

 

Je kind gaat op eigen benen staan en wijzigt het domicilie.

Een domicilie wijzigen is heel eenvoudig. Dat kan bij de gemeente waar je kind gaat wonen. Hij of zij zal worden ingeschreven op een nieuw adres. De wijkagent zal een bezoekje brengen om te kijken of je kind er echt woont. Deze adreswijziging heeft wel gevolgen voor je Groeipakket. Breng jouw Groeipakketcoach op de hoogte en zij kijken alles voor je na.

Er zijn immers drie situaties met verschillende gevolgen voor de uitbetaling van je Groeipakket.

1. Mijn kind gaat alleen wonen

Is je kind ouder dan 16 jaar en als enige ingeschreven op het nieuwe adres? Dan ontvangt je kind voortaan zelf het Groeipakket. Het is belangrijk dat je kind het nieuwe rekeningnummer aan ons bezorgd.

Een eventuele sociale toeslag en schooltoeslag werd berekend op jouw gezinsinkomen. Door de verhuis van je kind berekenen we dat nu op zijn of haar inkomen.

 

2. Mijn kind gaat samenwonen met een partner

Is je kind jonger dan 25 jaar en gaat hij of zij samenwonen met een partner? Dan betalen we het Groeipakket aan die vriend of vriendin. Staat je kind toch in voor de eigen opvoeding? Laat je kind het nieuwe rekeningnummer aan ons bezorgen. De jongere ontvangt dan immers zelf het Groeipakket.

Of ze recht hebben op een sociale toeslag of schooltoeslag wordt berekend op basis van hun gezamenlijk inkomen in plaats van op jouw gezinsinkomen.

 

3. Mijn kind gaat co-housen of samenwonen met meerdere personen

Is je kind jonger dan 25 jaar en gaat het co-housen? Dan betalen we het Groeipakket aan diegene die in het rijksregister gekend is als gezinshoofd van de co-housing. Staat je kind wel in voor de eigen opvoeding? Dan ontvangt je kind het Groeipakket. Geef door aan je kind dat hij of zij een nieuw rekeningnummer aan ons moet bezorgen.

Of je kind recht heeft op een sociale toeslag of schooltoeslag berekenen we op basis van het gezamenlijk inkomen van je kind en de persoon die het Groeipakket ontvangt.

 

 

Handig om te weten: je kind bezorgt ons wel best zo snel mogelijk het nieuwe rekeningnummer. Doet de jongere dit niet? Dan ontvangt je kind het Groeipakket per circulaire cheque. Met dit formulier kan je het nieuwe rekeningnummer eenvoudig doorgeven.

 

 

Hoeveel bedraagt het Groeipakket als mijn kind alleen gaat wonen?

De jongere ontvangt hetzelfde basisbedrag als voor de verhuis. Sommige toeslagen in het Groeipakket zijn afhankelijk van het gezinsinkomen. Die zullen we, nu je kind zelfstandig woont, berekenen op basis van het inkomen van je kind en niet meer op dat van de ouders of opvoeders.

Je kan het bedrag van het Groeipakket in de volksmond makkelijk berekenen met onze Groeipakket calculator.

 

 

 

Wat moet je kind naast het Groeipakket nog regelen wanneer het alleen gaat wonen?

Wanneer je kind op eigen benen gaat staan, valt er heel wat te regelen. We geven hier een handig overzicht.

  • Ga op huizenjacht:
    Aan iets huren of kopen gaat meestal een zoektocht en research vooraf. Bepaal het budget en maak een checklist met waaraan een woning moet voldoen. Droomplek gevonden? Sluit dan een huurcontract of woonlening af.
  • Adreswijziging doorgeven:
    Geef binnen de acht dagen na de verhuis het nieuwe adres door aan de gemeente waar je gaat wonen. Lees hier hoe je dat doet.
  • Regel een contract voor water, elektriciteit, gas, internet, …:
    Ga op zoek naar een leverancier voor water en elektriciteit en sluit een contract af dat bij jouw situatie past. Zorg ook voor een internetaansluiting, want de jeugd van tegenwoordig kan immers niet meer zonder.
  • Breng een brandverzekering in orde:
    In België is zo’n verzekering niet verplicht, maar wel aangeraden. Het bespaart je heel wat leed als het toch een keer misloopt.
  • Sluit je aan bij een ziekenfonds:
    Begint je kind te werken als loontrekkende, is de wachttijd voorbij of blaast je kind 25 kaarsjes uit? Dan is het tijd om zich in te schrijven bij een ziekenfonds, bv. Helan. Was je kind al aangesloten bij een ziekenfonds? Ze krijgen automatisch een bericht wanneer je een adreswijziging hebt doorgegeven aan de gemeente.
  • Vergeet je nieuwe adres niet door te geven:
    Het is handig dat ook deze instanties op de hoogte zijn van het nieuwe adres indien ze op jou van toepassing zijn: autoverzekering, school, werkgever, postkantoor, bank, huisarts, VDAB, OCMW, winkels waar je een klantenkaart hebt, verenigingen waar je lid van bent, websites waar je adresgegevens moet achterlaten, …

 

 

Wat kan jij nog doen wanneer je kind alleen gaat wonen?

Er komt veel meer kijken bij alleen gaan wonen dan het nodige papierwerk. Lees hier wat jij nog allemaal kan doen om je kind vlotjes op weg te helpen.

  • Maak van een huis een thuis:
    Ga mee op zoek naar meubels voor in het nieuwe interieur. Dan hoeft heus niet duur te zijn voor een eerste woonst. Er zijn heel wat tweedehandswinkels waar je leuke spullen kan vinden. Ook in winkels zoals Ikea vind je heel wat voor een starter. Of misschien hebben vrienden en familie wel spullen op overschot.
  • Koop noodzakelijke spullen en zet de rest op een verlanglijstje:
    Je hoeft niet meteen een volledige inboedel in huis te hebben. Koop om te beginnen wat je echt nodig hebt. Zet de rest op een verlanglijstje. Dat kan je kind delen wanneer er housewarmings, verjaardagen, … op komst zijn.
  • Help bij een budgetplan:
    Op eigen benen staan betekent ook van eigen centen leven. Maak samen met je kind een overzicht van alle kosten en inkomsten op maandbasis. Stel indien nodig de uitgaves bij zodat je kind binnenkort niet bij jou om geld moet komen bedelen.
  • Eerste hulp bij fastfood:
    Bang dat je kind elke dag fastfood zal eten? Geef enkele familierecepten door. Een kookboek voor studenten is ook een leuke tip.
  • Geef een financieel duwtje in de rug:
    Alleen gaan wonen kost zeker in het begin heel wat geld. Daarom is het handig als je al wat spaarcentjes opzij kan zetten voor je kind. Dat kan bijvoorbeeld door een deel van je Groeipakket te sparen via Yongo. Of je kan bij sommige ziekenfondsen nog aan voorhuwelijkssparen
  • Last van het legenestsyndroom? Snappen we! Ook daar zijn heel wat tips.

 

Heb je vragen?

Contacteer onze Groeipakketcoaches op de wijze die jij verkiest. Zij helpen je graag verder.