Toeslagen in het Groeipakket: heb je er recht op?

Het Groeipakket voorziet in extra toeslagen om financiële steun te bieden aan gezinnen die het moeilijk hebben. Lees hier alles over je Groeipakket en de verschillende toeslagen die er zijn.


Alle toeslagen in het Groeipakket

Het Groeipakket bestaat voor elk kind uit het eenmalig Startbedrag en het maandelijks basisbedrag. Daarnaast zijn er nog heel wat extra premies of toeslagen. Zo krijgt je steeds Groeipakket op maat op maat van jouw gezin.

Meer kans op een toeslag?

Door de indexering van het Groeipakket en de verbreding en verhoging van de sociale toeslagen krijgen sommige gezinnen maandelijks meer. Dat is goed nieuws, maar wat betekent dat concreet voor jouw portemonnee? Via onderstaande button kom je alle beslissingen van de Vlaamse regering te weten.

ontdek de nieuwe maatregelen

Participatietoeslagen voor opvang en onderwijs

Jong geleerd is oud gedaan. Daarom is het belangrijk om kinderen al van jongs af aan naar de kinderopvang of de kleuterschool te sturen. Maar onderwijs kost geld. En dat is niet voor iedereen evident. Om opvang en onderwijs aan te moedigen, voorziet het Groeipakket in extra premies. Zo zijn er verschillende, in een moeilijk woord, participatietoeslagen. Om gezinnen net dat extra duwtje in de rug te geven. Want alle beetjes kunnen helpen.

Schoolbonus

Elk kind met recht op Groeipakket heeft in augustus ook recht op de jaarlijkse schoolbonus of universele participatietoeslag. Die schoolbonus krijg je ongeacht of je kind al naar school gaat. Een handige toeslag om tegen het einde van de zomervakantie die mooie pennenzak en de nodige schriftjes te kopen. De bedragen verhogen met de leeftijd. Lees meer over de schoolbonus.

Kinderopvangtoeslag

Gaat jouw kind naar een Nederlandstalige kinderopvang en betaal je er niet op basis van je inkomen? Dan krijg je een kinderopvangtoeslag om een deel van de kosten uit handen te nemen. Per volledige opvangdag ontvang je 3,50 euro.

Meer over de kinderopvangtoeslag

Ben je zwanger en twijfel je nog tussen een crèche of een onthaalouder? We zetten hier de verschillen op een rijtje. Zodat jij de keuze kan maken die het best bij je past. Knoop doorgehakt? Dan kan je hier een opvang in jouw buurt zoeken.

Kleutertoeslag

Huppelt er een 3-jarige kleuter rond in jouw huis en gaat die naar de kleuterschool? Dan krijg je een eenmalige kleutertoeslag van 143,53 euro om de schoolkosten deels te dekken. Was je kind voldoende aanwezig op school als 3-jarige? Dan krijg je nog eens 143,53 euro wanneer hij of zij vier jaar wordt.

Meer over de kleutertoeslag

Schooltoeslag

Kinderen die naar een kleuter-, lagere of secundaire school gaan hebben in sommige gevallen recht op de schooltoeslag. Daarmee wil de overheid de schoolkosten voor gezinnen die het financieel moeilijk hebben, mee helpen dragen.

Verwar de schooltoeslag niet met de schoolbonus die elk kind in augustus krijgt.

meer over de schooltoeslag 

Extra toeslagen in het Groeipakket: soms mag het wat meer zijn

Sommige gezinnen krijgen extra toeslagen in het Groeipakket. Zo zijn er zorgtoeslagen voor wezen, pleegkindjes en kinderen die meer ondersteuning nodig hebben. Daarnaast zijn er sociale toeslagen op basis van het gezinsinkomen. Want wanneer het leven niet over rozen gaat, biedt het Groeipakket extra steun. Wij zetten ze voor jou even op een rijtje.

Sociale toeslagen voor gezinnen met laag inkomen

Het Groeipakket ondersteunt gezinnen die het financieel moeilijker hebben met een sociale toeslag. Deze extra toeslag is afhankelijk van het aantal kinderen in je gezin en het gezinsinkomen. Met de sociale toeslag probeert de overheid het spook dat kinderarmoede heet, te verdrijven.

lees meer over de sociale toeslag

Zorgtoeslagen

Voor sommige kinderen voorziet het Groeipakket een extraatje omdat zij net iets meer zorg nodig hebben. In het Groeipakket zijn er drie soorten toeslagen die zulke gezinnen alvast financieel steunen.

Wezentoeslag

Soms verliezen kinderen één of beide ouders. Om deze kinderen financieel bij te staan, krijgen zij ondersteuning in het Groeipakket in de vorm van de (half)wezentoeslag. Die toeslag krijgen ze bovenop het basisbedrag.

lees meer over de wezentoeslag

 

 

Zorgtoeslag voor kinderen met een specifieke ondersteuningsbehoefte

Is je kind langdurig ziek? Of heeft jouw kind extra begeleiding nodig door een geestelijke of lichamelijke aandoening? Dan kan de zorgtoeslag in het Groeipakket die zorg financieel wat verlichten.

lees meer over de zorgtoeslag

Pleegzorgtoeslag

Eind 2019 woonden zo’n 7.756 kinderen, jongeren en pleeggasten in een pleeggezin (bron: Pleegzorg Vlaanderen). Voor de kinderen die tijdelijk of voor lange tijd in een pleeggezin verblijven, voorziet het Groeipakket een pleegzorgtoeslag. Deze toeslag van € 66,89 betalen wij aan de ouders of aan het pleeggezin, afhankelijk van het soort pleegzorg.

lees meer over de pleegzorgtoeslag

Bijna 1.000 kinderen wachten nog op een warme thuis. Wil jij graag een pleegkind opvangen? Check dan zeker www.pleegzorg.be

Zie je door de bomen het bos niet meer?

Weet je niet precies waar je recht op hebt door de veelheid aan toeslagen en voorwaarden? Geen paniek. De Groeipakketcoaches zoeken het graag voor je uit. Contacteer ons gerust.

Deze onderwerpen vind je misschien ook wel leuk

IVF traject

Alles wat je wil weten over een IVF-traject

Lees meer
Adoptie

Wat komt er allemaal kijken bij een adoptie?

Lees meer
Koppel met zwangerschapstest en hond in bed

Kan je niet op een natuurlijke manier zwanger worden? Dit zijn 4 alternatieven

Lees meer