Wat is een geboorteplan of bevallingsplan?

Wat is een geboorteplan?

Een geboorte valt nu eenmaal niet te plannen. Maar met een geboorteplan (of bevallingsplan) kom je dicht in de buurt. Een geboorteplan opstellen doe je door een overzicht te maken van jouw wensen tijdens de bevalling. Op een A4’tje beschrijf je kort en bondig – idealiter in bullet points – de omstandigheden van jouw ideale bevalling.

Wij sommen graag voor jou alles op wat je moet weten over het geboorteplan. Zodat jij zorgeloos kan uitkijken naar de komst van je kleintje. Want dat is het belangrijkste voor ons.


Heb jij je Startbedrag al aangevraagd?

Je hebt recht op 1.214,49 euro voor je kindje.

Startbedrag aanvragen

Geboorteplan als communicatiemiddel

Met een geboorteplan zijn zorgverleners meteen op de hoogte van jouw wensen over de bevalling. En kunnen ze daarop inspelen. Je kan het dus zien als een handig communicatiemiddel op een moment dat jij, in volle actie, waarschijnlijk geen zin hebt om alles nog eens uit te leggen. Bovendien kan een geboorteplan ook een gevoel van rust en controle geven.

Maar onthoud wel dat een geboorteplan bestaat uit wensen, geen eisen. In de praktijk zal je bevalling wellicht niet helemaal lopen zoals in je plan. Want de omstandigheden kan je immers niet voorspellen. Ook bij een geplande keizersnede kan je trouwens zeker een geboorteplan opstellen. Je hebt heel wat opties om te bevallen.

Geboorteplan opstellen

Weet je niet goed hoe je een geboorteplan moet opstellen? Dan hoef je je geen zorgen te maken! Want hier heb je alvast een handige checklist van wat er zeker in je geboorteplan moet staan. Bijvoorbeeld:

  • Uitgerekende datum van je bevalling: wanneer is het grote moment daar?
  • Locatie en sfeer: waar wil je bevallen? Thuis of in het ziekenhuis? En in een ziekenhuisbed of in een bad? Heb je bovendien voorkeuren qua licht, muziek, temperatuur en sfeer?
  • Weeën: hoe denk je dat je de weeën gaat opvangen? Onder een warme douche, voorover leunend, zittend op een zitbal? Of omgekeerd op een stoel
  • Houding: in welke houding wil je bevallen? Liggend op bed? Al hurkend, op handen en knieën? Of kies je voor een badbevalling?
  • Gezelschap: wie wil je bij je hebben tijdens je bevalling? Je partner? Een ander familielid? Of misschien ook een doula? En wat wordt de rol van die persoon? Wil je bijvoorbeeld dat hij/zij foto’s maakt? Of je hand vasthoudt? Stel dat je baby voor onderzoek mee moet, blijft die persoon dan bij jou of de baby? Denk er bovendien ook zeker aan om te checken wie er – gezien de huidige maatregelen – aanwezig mag zijn als je in het ziekenhuis bevalt.
  • Pijnbestrijding: wil je pijnbestrijding tijdens de bevalling? Zo ja, onder welke vorm? Een epidurale verdoving? Of een natuurlijke vorm? Wat zijn de voor- en nadelen?
  • Keizersnede: kies je voor een keizersnede? Hoe wens je dat die keizersnede dan verloopt? En bijgevolg, wat met het herstel en het litteken?
  • Placenta en navelstreng: wil je je partner de navelstreng laten doorknippen? Wil je de placenta bijhouden?
  • Voeding: ga je borstvoeding geven of flesvoeding aan je pasgeboren wonder?
  • Kraambezoek: wil je graag meteen bezoek ontvangen? Pas wanneer je terug thuis bent na een ziekenhuisbevalling? Of liever na een aantal weken? Volg hierin vooral jouw eigen gevoel. Want jij gaat een kindje op de wereld zetten (superheld!). Dus jij beslist zelf wanneer je bezoek wil ontvangen.
  • Ervaringen: wat zijn jouw ervaringen bij eventuele eerdere bevallingen? Heb je hieruit iets onthouden dat nuttig is voor deze bevalling? Is er iets dat je anders wil doen? Of dat je wil behouden?

Je ziet, je kan je geboorteplan opstellen door bijvoorbeeld bovenstaande onderwerpen hierin op te nemen. Denk je nog aan andere zaken? Schrijf die er dan zeker bij, het is joùw geboorteplan. Je kan je geboorteplan opstellen met en pen en papier, in een Word of Excel-documentje, … Handig om nadien uit te printen en te delen.

Vergeet je vluchtkoffer niet

Heb je je geboorteplan? Dan is het ook handig om een checklist te hebben van wat je zeker niet mag vergeten om mee te nemen in je vluchtkoffer of bevallingskoffer. Hier vind je alvast een praktisch lijstje voor je bevallingskoffer. En vergeet ook zeker geen geprinte versie van je geboorteplan in je koffer te steken natuurlijk!

Deze onderwerpen vind je wellicht ook leuk