Beroep doen op een babysit: alles wat je moet weten

 

 

De kinderopvang is onverwachts gesloten, je wilt er een avond tussenuit of een vakantie-activiteit blijkt niet door te gaan? Dan kan een babysit je uit de nood helpen! Waarmee moet je rekening houden? 

 

 

Waar vind je een babysit?

Een babysit kan je om te beginnen zoeken in je eigen omgeving. Familie of vrienden kunnen inspringen, of misschien ziet je buurjongen of -meisje dat wel zetten om iets bij te verdienen? In België mag oppassen namelijk vanaf 15 jaar.

Daarnaast zijn er ook heel wat diensten die je helpen om iemand uit de buurt te vinden. Zo is er de Kinderoppasdienst voor leden van de Gezinsbond, maar zijn er ook apps zoals Babysits en Bsit. Een grote troef van dit soort platformen is dat babysitters een profiel hebben waarop je beschikbaarheden, ervaring met bepaalde leeftijden en andere eigenschappen kan bekijken. Zo vind je de geknipte oppas voor jouw kind(eren)!

Hoeveel kost het je?

Bij de Kinderoppasdienst van de Gezinsbond betaal je de babysit 5 euro per begonnen uur. Voor een overnachting (22u – 8u) betaal je 25 euro plus ontbijt. Per babysitbeurt betaal je daarnaast 1,5 euro voor de verzekering en de service. Ook verplaatsingskosten kunnen aangerekend worden wanneer de babysit met eigen vervoer komt. Ga je zelf op zoek naar een oppas? Dan spreek je best op voorhand een uurprijs af.

Bij de apps varieert de prijs sterk per babysit Afhankelijk van de leeftijd en ervaring, het aantal kinderen waarop gepast moet worden en wat er allemaal verwacht wordt. Volgens Babysits krijgt een babysit in België gemiddeld 7,88 euro per uur. Daarbovenop komt een maandelijkse kost voor gebruik van het platform. Zo betaal je bij Bsit tussen de 7,5 en 15 euro per maand, afhankelijk van je abonnement. Bij Babysits tel je 14,99 euro per maand neer om contact te maken met babysitters.


TIP

Klanten van Helan Onafhankelijk Ziekenfonds (het vroegere OZ en Partena Ziekenfonds) krijgen 50% korting op een Bsit jaarabonnement. Meer informatie vind je op Helan.be

Is de babysit verzekerd?

Wanneer je een beroep doet op een babysit, wordt die beschouwd als huispersoneel. Je moet daarom een verzekering huispersoneel afsluiten bij je verzekeraar, wat je zo’n 50 à 90 euro kost. Bij de Kinderoppasdienst wordt die verzekering voor jou in orde gebracht, bij Bsit en Babysits is dit niet het geval. Voor 1 euro extra sluit je bij Bsit wel een verzekering af voor lichamelijke schade. Deze vervangt de verzekering huispersoneel niet, maar is aanvullend. Ze dekt namelijk de kinderen, terwijl de verzekering huispersoneel enkel de babysit dekt.

Wat mag een babysit allemaal doen?

Hun hoofdtaak is uiteraard voor de kinderen zorgen, maar wat is er nog mogelijk? Indien de babysit daarvoor openstaat, kan hij of zij de kinderen ophalen van school of bijvoorbeeld afzetten op de gitaarles. Dit is niet voor elke oppas evident, dus spreek dit zeker goed af. Daarnaast kan een babysit helpen met huiswerk of hobby’s. Sommige vinden het zelfs geen probleem om een handje te helpen in het huishouden. Denk aan eten klaarmaken, stofzuigen of opruimen.

Let wel: babysitters van de Kinderoppassdienst mogen niet worden ingeschakeld voor huishoudelijke taken. Op Babysits en Bsit kunnen oppassers dan weer heel duidelijk aangeven voor welke extra taken ze al dan niet openstaan. Hoe meer ze doen, hoe meer je hen uiteraard betaalt. Mogelijks vraagt de babysit zelf meer, maar zo niet geef jij best wat extra voor elke bijkomende taak.

 

Kortom: een oppasser hoeft niet moeilijk te vinden te zijn en kan je een heel eind vooruit helpen. Het kostenplaatje hangt af van heel wat factoren, maar voornamelijk van wat je allemaal verwacht. Alles komt neer op goede afspraken maken!

Deze onderwerpen vind je misschien ook wel leuk

Zieke mama met kind in zetel

Ziek zijn als ouder

Lees de tips
Moeder speelt met baby buiten

Buitenspelen met je baby: veilig en leuk!

Lees meer
Premies alleenstaande ouder

Op welke premies heb je recht als alleenstaande moeder of vader?

Lees meer